Kaj storiti, ko Lightning polnilec ne polni našega iPhona ali iPada?

Kaj storiti, ko Lightning polnilec ne polni našega iPhona ali iPada?

Kljub temu, da to težavo ne moremo ravno označiti kot nekaj najbolj običajnega, nam to v primeru, ko dejansko pride do težave, nič ne pomaga. Pripravili smo vam nekaj koristnih napotkov, kako lahko poskrbite za vaše polnilce iPhonov in iPadov, brez, da bi se vozili v Applove trgovine in zapravljali dodaten denar.

Torej, vse se začne, ko kar naenkrat popolnoma ispraven iPad ali iPhone ne polni baterije. Brez kakršnegakoli opozorila in brez vidnih težav kabel enostavno ne gre do konca v odprtino. Najbolj pogosta napaka, ki se zgodi v takih primerih je, da je iPhone Lightning vhod blokiran. Če se je kaj takega zgodilo vam, je verjetno edina stvar, ki vas zanima, kako zadevo popraviti. O tem, kako preprečiti, da do tega sploh pride, nekoliko kasneje, zdaj pa si poglejmo, kaj storiti.

Glede na to, da ste verjetno vešči upravljanja z vašim iPhonom ali iPadom, bo to opozorilo zvenelo nekoliko komično, vendar bi vseeno radi poudarili. Če niste pazljivi, lahko resno poškodujete vaš iPhone Lightning vhod. Poleg tega ne poizkušajte tablic ali telefonov polniti preko vaših MacBookov in USB-C vhodo, kajti ti vhodi niso narejeni za to in če se slučajno zlomi notranji del kabla, potem poti nazaj več ni.

Na žalost vam ne moremo garantirati, da bodo naši nasveti 100-odstotno delovali, kajti možno je, da je nastala resna škoda in jo samo Apple lahko popravi. Lahko je tudi kabel pokvarjen, vendar za namene tega čanka smo predpostavili, da ste že poizkusili nov kabel.

1. Ugasnite vaš iPhone

Najprej torej ugasnite vaš telefon in pripravite ročno svetilko. Posvetite s svetilko v vhod za polnjenje in poiščite kakršnekoli delci, ki bi lahko blokirali normalno delovanje polnilca. Zapomnite si, da recimo prah ne samo ostane v odprtini, temveč se z vsakim pritiskom polnilca še dodatno zasidra. Posebej bodite pozorni na stranske stene in zadnjo steno vhoda. Nežno pretresite napravo, vendar ne pihati vanjo.

2. Resna orodja

Če imate možnost, uporabite jeklenko stisnjenega zraka. Pri tem boste rabili še neke vrste palčko, s katero boste lahko odstranili umazanijo, vendar ni priporočljiva uporaba kovinskih zadev. Zelo prikladna je recimo (še ne rabljena) zobna ščetka, s katero lahko dosežemo globoke in ozke predele vhoda. Nato uporabimo stisnjeni zrak, da spravimo premaknjene delce iz vhoda za polnjenje.

Morda boste ob tem početju opazili, da iz vhoda prihaja material. Tudi, če se te ne zgodi, poizkušajte z vtikanjem Lightning kabla in ko se vaša naprava ponovno začne polniti, ne poizkušajte ničesar več, ampak si oddahnite, da vse ponovno dela. Kakorkoli že, bodite pozorni na vrh in zadnji del vhoda, kjer se nahajajo Lightning konektorji: ciljajte dele vhoda, za katere veste, da jih ne morete poškodovati z izbranim pripomočkom.

3. Izhod v sili

Tale točka pride zares čisto na koncu, ko ne vidimo nobenega drugega izhoda in ko smo poizkusili že vse ostale načine reševanja težave. Če se s tem korakom ne strinjate, seveda ne poizkušajte na silo.

Torej, potrebovali boste iglo za šivanje, uporabili pa boste ukrivljeni, okrogli del za čiščenje polnilnega vhoda. Zelo nežno podrsajte na zadnji strani Lightning vohda. Spet se lahko zgodi, da boste opazili umzanijo oz. majhne delce, ki prihajajo iz odprtine. Ti delci so lahko tako majhni, da nismo niti več prepričani, da smo pravilno videli. Začnemo se spraševati, ali smo odluščili kakšen kovinski delček iz vhoda za polnjenje.

V enem od testov, ki so ga izvedli pri AppleInsider-ju, so po prvem poizkusu čiščenja z iglo ugotovili, da se stvari premikajo v pravo smer, vendar Lightning kabel še vedno ni polnil naprave, dobra novica pa je bila, da je šel globlje v notranjost. Nadaljevali so z nežnim čiščenjem in po nekaj minutah se je kabel povezal normalno, prav tako pa se je iPhone polnil kot, če ne bi bilo nikoli nič narobe.

4. Pokličite strokovanjke

Če ste preizkusili polnjenje s preverjeno delujočim kablom in če ste izvedli vse zgoraj naštete trike čiščenja vhoda, pa vendarle polnilec še vedno ne dela, je čas, da poiščete strokovno pomoč. Lahko je to pooblaščeni serviser, ki bo telefon verjetno nekaj časa zadržal in po vsej sreči vrnil v delujočem stanju.

V primeru napake na strojni opremi, vam na žalost čiščenje in podobni prijemi ne bodo kaj dosti pomagali.

Kaj pa preventiva?

Verjetno je med nami kar večina takih, ki telefone vsaj občasno nosimo v žepih kajne? To je eden od načinov, kako lahko v Lightning vhod pride umazanija, ki je pogosto dovolj, da povzroči težave. Kot verjetno veste je Lightning kabel sestavljen iz zlatih konektorjev na vrhu in dnu, na čisto zadnji strani pa ni praktično ničesar. Prav tako je sestavljen vhod v iPhone in ko vklopimo polnilec v vhod, se ti konektorji med seboj povežejo.

Umazanija, prah in ostali škodljivi delci se nabirajo ravno na koncu vhoda, tam kjer je največ prostora. Problem nastane, ko kabel ne moremo potisniti do konca in se konektorji ne uspejo povezati tako kot bi se morali. Kljub temu, da na koncu vhoda ni ničesar, mora ta del biti prazen, kajti v nasprotnem primeru kabel ne bo polnil naprave.

V primeru testa AppleInsider-ja je bila v polnilnem vhodu mikro umazanija, ki jo s prostim očesom praktično ni bilo mogoče opaziti. Zelo pogosto zna biti problem tudi pesek, še posebej, če se dobro utrdi v kakšnem od predelov polnilca.

Torej, kako poskrbeti, da se umazanija ali pesek ne bosta nabirala v vašem telefonu in vam povzročala nemalo preglavic? Eden najbolj enostavnih prijemov je iPhone ovitek, ki ima zapiralno odprtino preko Lightning vhoda. Stvar je precej koristna, kajti enostavno lahko zapremo vhod, ko telefona ne polnimo. Strokovnjaki prav tako podpirajo uporabo ovitkov, čeprav je bila pred časom dilema okrog tega, da naj bi ravno ovitki povzročali razne druge težave kar se tiče uporabe telefona, recimo motenje signala in podobno.

 

Če imate kakšno vprašanje pokličite našega računalniškega in mobilnega servisa v Ljubljani ali obiščite našo spretno stran www.fixit.si.
Odprti smo vsak dan, tudi za vikend po dogovoru.