Kako rešiti podatke na okvarjenem ali prepisanem disku

popravilo trdega diska

Se vam je že zgodilo, da je trdi disk na katerem ste hranili pomembne podatke, na lepem odpovedal? Ali pa ste pri ponovni namestitvi operacijskega sistema po nesreči prepisali obstoječe podatke? Postopek restavracije, ki ga ponujajo nekatera podjetja je dolgotrajen in izredno drag (cene se gibljejo okoli tisoč evrov) in skoraj v vsakem primeru je vredno najprej poskusiti na lastno pest, v veliko primerih lahko namreč sami precej uspešno povrnemo izgubljene podatke.

Pri prepisu podatkov z drugimi podatki ali pa ti. “formatiranju” računalnika so možnosti, da najdete izgubljene datoteke relativno velike, pri poškodovanih diskih pa je to, jasno, občutno težje, saj boste pogosto naleteli na težave že pri prepoznavi diska. Če gre za edini disk v vašem sistemu in posledično ne morete zagnati operacijskega sistema imate dve možnosti – ali disk preko SATA ali USB povezljivosti povežete z drugim računalnikom z delujočim diskom ali pa se poslužite katere od “live” Linux distribucij, ki se poženejo kar s ključka ali optične enote (CD ali DVD) – postopek za to boste našli opisan prav na dnu članka.

Opcija št.1
Še vedno imate možnost dostopanja do trdega diska

Če lahko še vedno dostopate do OS in posledično do diska, na katerem so izgubljeni podatki, boste najhitreje nalogo opravili s pomočjo katere od namenskih aplikacij:

Recuva je eno boljših brezplačnih orodij v okolju Windows za tovrstna opravila. Ponuja intuitiven vmesnik, preko katerega se pomikate med najdenimi izbrisanimi datotekami, ki jih lahko po izbiri tudi obnovite. Za najmanj vešče dela z računalnikom orodje ponuja tudi čarovnika, ki vam bo pomagal locirati in pozneje tudi obnoviti natačno tiste datoteke, ki jih iščete.

FileSalvage je sicer nekoliko dražja opcija za iOS sisteme, ki pa za svojo ceno (okoli 80 €) ponuja res veliko in velja za eno najboljših orodij za tovrstna opravila. Predvsem zasije s svojo izjemno učinkovitostjo obnavljanja datotek iz poškodovanih diskov. Easeus je orodje namenjeno bolj veščim uporabnikom računalnika, saj ne ponuja grafičnega okolja, temveč vse ukaze izvajate preko ukazne vrstice. Odprtokodni program, ki je znan po svoji prilagodljivosti (deluje tako na iOS kot Windows ter Linux okolju) in neverjetni temeljitosti ter hitrosti. Nedvomno odlično orodje, predvsem glede na to, da je program brezplačen.

Opcija št. 2
Dostop do diska več ni možen

Če pa vam OS nikakor ne uspe zagnati, hkrati pa nimate na voljo rezervnega računalniškega sistema na katerega bi priklopili okvarjen disk, potem je vredno poskusiti s katero od “live” Linux distribucij. Kot je bilo že zapisano je prednost teh distribucij, poleg tega ,da so brezplačne v tem, da se poženejo kar iz USB ključka ali CD/DVD enote in vam omogočajo da poganjate OS, brez da bi imeli v računalniku delujoč trdi disk. Distribucije kot so BackTrackBart PE in SpinRite vam ponujajo številna diagnostična in restavracijska orodja s katerimi lahko ali pripravite svoj disk do ponovnega delovanja ali pa zgolj rešite pomembne podatke.

Vendar POZOR!

Vse te metode vključujejo dodatno brkljanje po okvarjenem disku in lahko, predvsem v kolikor gre za mehansko okvaro, popolnoma onesposobijo disk. Prav tako se pri uporabi diska neprestano prepisujejo podatki in več kot prepišete določen sektor na katerem so izgubljeni podatki, manjša je možnost popolne ali delne restavracije le-teh.

Uporabo zgoraj omenjenih programov pri izredno pomembnih podatkih, za katere ste pripravljeni plačati tudi tisoč in več evrov iskreno odsvetujemo in svetujemo, da se kar takoj posvetujete s katerim od podjetij, ki ponujajo restavracijo.
V osnovi so ti programi bolj namenjeni reševanju podatkov s sentimenalno vrednostjo (slik, video posnetkov …), pomembnih člankov in seminarskih nalog ipd. ne pregredragocenih podatkov, ki bi jih sicer raje ohranili, a za ohranitev nikakor nismo pripravljeni plačati ogromne vsote denarja.

Za dodatne informacije lahko pokličete naš računalniški servis FixIT