Najboljši brezplačni programi in storitve

Vsak, kateri redno uporablja računalnik, redno uporablja tudi storitve in programe, kateri so pa večkrat vse prej kot pa brezplačni. Tukaj je nekaj takšnih programov in storitev, kateri so uporabni in brezplačni.

1. Brezplačen oblačni prostor

Najbolj uporabno je seveda, če naložite pomembne datoteke. Tako jih boste zaščitili, če pride do kakšne kritične napake ali naravne katastrofe. Nekaj storitev, ki ponujajo brezplačno shrambo: Google Drive, OneDrive, Amazon Drive, Dropbox, Box.

2. Brezplačni Office

Uporabljate Microsoftov Office paket? Če ga samo kupite, morate zanj odšteti nekaj manj kot 100€. Lahko pa začnete uporabljati brezplačne rešitve, kot je LibreOffice, kateri paket lahko namestimo tudi na računalnik ali pa Google Docs, katera storitev deluje v oblaku in je varnostno zaščitena.

3. Urejanje fotografij

Poklicno ali v prostem času urejate vaše fotografije? Adobov najbolj priljubljen program Photoshop je za marsikoga predrag in pretežek za uporabo. Začnite uporabljati enostavnejše, odprtokodne programe. Eden izmed teh, ki vas zagotovo ne bo pustil na cedilu je GIMP.

4. Urejanje videoposnetkov

Če pa rajši urejate videoposnetke, pa morate vsekakor preizkusiti VSCD in Lightworks. Slednji je bil uporabljen tudi v dveh filmih in sicer Kraljevi govor ter Volk iz Wallstreeta.

5. 3D design

Morda pa se v prostem času ukvarjate z 3D modeliranjem. Tudi za to je na voljo nekaj brezplačnih programov. Vsekakor vredni preizkusa so SketchUp Make in EasyHome Homestyler.

6. Požarni zid

Skeptični glede varnosti vašega domačega omrežja? Nič več. Naložite in preizkusite naslednje programe, kateri vas zagotovo ne bodo razočarali. Vendar pozor, da ne bi prišlo do zmede, naložite samo en program naenkrat, saj je splošno znano, da se ti programi med seboj nimajo preveč radi. No, tukaj so imena: TinyWall in ZoneAlarm.

 

Če rabite nasvet ali pomoč lahko pokličete naš računalniški servis FixIT na telefonski številki 040 299 410. Naš računalniški servis je odprt vsak dan.