Poznate najboljšo rešitev, kako najhitreje predvsem pa najceneje pospešiti vaš računalnik?

SSD disk

Poznate najboljšo rešitev, kako najhitreje predvsem pa najceneje pospešiti vaš računalnik?

SSD diski so odlična izbira pri nadgrajevanju prenosnikov ali namiznih računalnikov, saj so izredno zmogljivi in zanesljivi. Sodobna tehnologija SSD zagotavlja veliko hitrejši prenos podatkov kot pri trdih diskih (HDD), še posebej pri večopravilnosti.

In zakaj bi se moral vsak odločiti oz. razmisliti o nakupu SSD-ja?

Največja prednost diska SSD v primerjavi z navadnim trdim diskom (HDD) je hitrost branja in zapisovanja podatkov. Spodaj je prikazan primer (leva slika prikazuje SSD Samsung 860 EVO, desna slika pa je disk WD Green, kateri se vrti s hitrostjo 7.200 obratov na minuto). Torej je SSD v primerjavi z navadnim diskom bistveno hitrejši v vseh postopkih branja in zapisovanja podatkov.

Pospešiti vaš računalnik

S programom CrystalDiskMark smo opravili test hitrosti.

Priporočljivo je uporaba SSD-ja kot sistemski disk, na katerega namestimo operacijski sistem in le tako dobimo najboljši izkoristek hitrosti.

Nekaj let nazaj je bil nakup diska z večjo kapaciteto velik denarni zalogaj. Danes pa temu ni več tako, saj so se cene diskov bistveno znižale. Torej, večjo zmogljivost diska kupimo, bolj bomo lahko izkoristili njegov pomen, ne samo za shranjevanje osnovnih podatkov, pač pa tudi za nameščanje programov, shranjevanje večpredstavnostnih vsebin in nenazadnje tudi iger, ki danes zahtevajo veliko kapaciteto diska.

Uporabnik takoj opazi prednosti SSD diska katere so:

  • hitrejše zaganjanje operacijskega sistema;
  • takojšen dostop do datotek;
  • bistveno višja hitrost diska SSD v primerjavi z diskom HDD

Ena izmed poglavitnih prednosti SSD diska je hitrejša namestitev operacijskega sistema pri zagonu računalnika. V našem primeru smo pridobili 40 sekund pri zagonu s selitvijo Windowsov na SSD disk.

Vidnejše spremembe pa uporabnik opazi pri zagonu zahtevnejše igre ali pri zagonu programa za obdelavo grafike, katera vsebuje množično število fotografij.

Aplikacije se odprejo zelo hitro, predogledi v mapah s fotografijami se naložijo v trenutku. Osnovni pogoj je, da so ti programi nameščeni/shranjeni na SDD disku. SSD-ji v nasprotju s klasičnimi trdimi diski nimajo premikajočih se delov, kateri so največji krivci za ropotanje, ni potrebnega vrtenja magnetnih plošč, tudi premikanje bralne glave ni, kar posledično segreva notranjost računalnika. Torej, nič ropotanja, mletja ter pregrevanja pri uporabi SSD diskov.

Pri SSD diskih obstaja manj možnosti za spontano mehansko okvaro. Pri svojem delovanju pa so tudi veliko bolj zanesljivi, prav zaradi tega, ker ne vsebujejo premikajočih se delov, ki so krivci za zgoraj omenjene težave (ropotanje, pregrevanje, itd.).

Proizvajalci SSD-jev s tehnološkimi izboljšavami podaljšujejo cikle branja in pisanja podatkov. Tako vsako leto postajajo ti diski tudi bolj zanesljivi, kar zadeva skladiščenja datotek. Torej uporabniku ne predstavlja nobenih skrbi, saj bo prej kupil nov SSD, kot pa zaradi preveč ciklov zapisovanja podatkov dosegel kritično točko, da bi se celice pomnilnika »flash« izrabile.

Še ena izmed mehanskih prednosti diska SSD, je manjša možnost fizičnih poškodb. Škoda v primeru, če uporabniku po nesreči pade iz rok, ne bo tako velika, kot pri trdem disku, kjer se zaradi vibracij ter udarca premakne ali zlomi marsikateri sestavni del.

Če gledamo s strani prostorninske zasedenosti trdega diska HDD, je zasedenost v ohišju osebnega računalnika, enako prostornini od treh do petih diskov SSD. Ker pa imajo SSD disku tudi zelo majhno težo, ima uporabnik več prostora pri umeščanju diska v računalnik. Tudi v našem delovnem stroju je prvi SSD disk več kot leto dni visel »s stropa«, preden smo vanj namestili ustrezen nosilec.

Prav tako so diski SSD zaradi liliputanskih dimenzij idealna izbira tudi za nadgradnjo prenosnega računalnika.

Zaradi drugačne tehnologije DDS-ji podatke privzeto shranjujejo tako, da porabijo čim več fizičnega prostora. Tako Fragmentacija na hitrost diska SSD ne vpliva tako zelo kot na navaden HDD disk. Ni pa priporočljivo diskov SSD defragmentirati, saj pri tem porabi kar nekaj ciklov branja in zapisovanja podatkov, izboljšana hitrost pa ne bo tako zelo opazna.

SSD disk ne predstavlja več velikih stroškov nakupa in vgradnja le tega pomeni najcenejši pospešek pri hitrosti tudi za starejše računalnike ter prenosnike. Na hitrost delovnih procesov vpliva bistveno bolj, kot dodajanje RAM polnilnika. Sicer je cenejši a mora biti tudi v celoti uporaben, da zadovolji korist ki jo ima. Nismo še omenili, da so se diski SSD v zadnjih 5 letih drastično pocenili. V tem prispevku, ki ga predstavljamo smo pred petimi leti v računalnik vgradili SSD proizvajalca Intel s kapaciteto 80 GB gigabajtov (model Intel SSD 320). Cena diska je takrat znašala 200 evrov.

Danes pa za isti znesek oziroma še nižji znesek dobimo disk SSD s kapaciteto zmogljivosti 480 ali 500 GB. 250-gigabajtni Samsung 860 EVO, katerega smo uporabili v zgornji primerjavi, pri nas stane približno 70 evrov. Diski s podobno kapaciteto drugih proizvajalcev kot so npr. Kingston ali Crucial, pa so še cenejši. Cene se gibljejo med 40 in 50 evrov.

Za ostale informacije smo vam na voljo na telefonski številki 040 299 410 ali pa nam pišite na  info@fixit.si če imate kakšno vprašanje v vezi kako pospešiti vaš računalnik.